onsdag 1. april 2009

Analyse av Vinterland


Idag, 1.april, så vi filmen Vinterland. Man gleder seg alltid til å se filmer i skoletiden, men denne var litt spesiell. Det var ikke den beste filmen jeg har sett for å si det sånn.
Vinterland er en kort film som ble laget i 2006. Den er regissert av Hisham Zaman som blant annet vant Amanda- og Grimstad prisene for beste kort-film. Vinterland har også fått flere høye terningkast av flere aviser.

Vinterland handler om en person som bor langt nord i Norge. Han flyttet til kalde og snø-rike Norge fordi det var krig i Kurdistan. Han heter Renas og liker en dame som heter Fermesk som kommer fra Nord-Irak. Renas mottar fine bilder av henne, og blir forelsket. Fermesk har også fått bilder av Renas som viser Renas som en rik og perfekt mann. Men ettersom Fermesk kommer til Norge og begge får seg en stoor overraskelse, forandrer de begge meninger om personene. Fermesk er en stor og feit dame som ikke blir godt tatt imot i Norge. Mens Fermesk oppfatning av Renas er at han eier et stort og tomt hus og som langt ifra er rik

Hovedbudskapet er at kjærlighet alltid spiller en stor rolle i livet. Man skal ikke alltid like en person etter utsenet, men det er det indre som teller. Fermesk var en feit og ”nazty” kvinne, som var oppfatningen til Renas ved først blikk han så henne, mens Renas var den ikke så fult ”rike” mannen. Alle kan bli overrasket over hvordan en person ser ut en gang i blant, men det er det indre en person bringer med seg, som teller.

Forholdet mellom Renas og Fermesk er først dårlig og de er uvenner. Men ettersom tiden går, og de blir litt bedre kjent, blir de venner og gifter seg. Men Fermesk skjønner tidlig hva som er problemet til Renask, han er skuffet av utseendet til Fermesk.
Personlig liker jeg svært lite denne type film. Slike ”kort-filmer” er ikke så spennende, fordi filmen får ikke med seg så mye, som f. eks hva en typisk Hollywood film ville hatt. Det var ingen spenningskurve i filmen, men budskapet kom greit frem. Filmen passer til litt mer voksne folk som ikke har noe å gjøre på fritiden:P

Min anmeldelse av filmen er at den passer til de voksne som ikke har så mye å gjøre på fritiden. Den som har kjærlighetssorg bør nok ta en titt på denne, fordi da kan denne filmene hjelpe deg å dele sorgen med deg.
Skulle jeg gitt Vinterland en karakter, ville den fått en grei 4’er. Dette fordi den var kjedlig til tider, litt humor og ellers en ok film som viser forholdet til 2 personer.
Foto: filmweb

onsdag 18. mars 2009

Reklameprosjekt



Uka etter vinterferien skulle vi starte med et nytt prosjekt i norsk. Prosjektet gikk ut på å lage en reklame/informasjons film om Sandvika Vgs. Hele trinnet fikk i oppgave å lage en film. Hver klasse skulle stemme på klassens ”beste” reklame film, og vinneren gikk videre til finalen, og vinner filmen skal brukes som informasjons film for andre elever som skal begynne på Sandvika til høsten.
Jeg synes at alle filmene klarte seg bra gjennom. Når det er snakk om vinneren, ble jeg veldig overrasket over at filmen jeg var med på å lage, vant. Ikke det at vi hadde en dårlig film, men det var flere filmer i klassen som jeg synes godt kunne ha vunnet.
Måten vi har jobbet er egentlig ikke noe ”super special mage teknikk”. Vi tok i mot oppgaven og startet med å tenkte gjennom hva som ville vært lurt å ha med, men vi fant etter hvert ut at det var en liste vi skulle følge. (Dette gjaldt i hvert fall meg:P) Det oppstod ingen problemer og vi ”kooste” oss med oppgaven.
Et lite dilemma som oppstår når vi får slike prosjekt oppgaver, er tidsrammen vi får av lærerne. Personlig mener jeg at vi kunne fått langt bedre tid, fordi da ville filmene vært så mye bedre og det ville ikke blitt noen tekniske problemer.
Men uansett, enda et vel gjennomført prosjekt, og takk til lærerne på 1.klasse som er så kreative som gir oss slike oppgaver :)

lørdag 7. mars 2009

REKLAME :)

Ny uke, ny blogging.
Denne bloggleksa har en tidsramme på 2 uker, noe jeg setter STOR pris på. Takk LK!:)

Jaja… bloggleksa går ut på å definere ordet REKLAME + analysere èn til to reklame filmer.

Reklame symboliserer kommersielle budskap i form av massemedier som skal få kunder til å bli kjent med et nytt produkt, varemerke eller tjeneste. Reklamen er som sagt laget for kunder, og reklamen ser vi overalt. Enten du sitter i bussen på vei til skolen, eller du ser på nyhetene med familien i stua. Mange vil nok mene at reklame bare er ubrukelig og ”waste of time”. Men, mange blir også påvirket av reklame. Dette som ,for eksempel, ved hjelp av mye ekstrautstyr som man til vanlig ikke har med seg, eller ved at produsentene bruker unge og pene personer. Men reklame kan også være litt nyttig, dersom man ”henger litt etter i samfunnet”. Med andre ord kan reklamen hjelpe deg å vite hva som er ute på markedet og når det er salg osv. Personlig blir jeg sjeldent påvirket av reklame, dette fordi jeg ikke tror på det som blir sagt før jeg har sett det. Hvis det f. eks blir vist en reklame om en bil med en MASSE ekstrautstyr, må jeg først se hvordan bilen ser ut i forhold til den jeg så på reklamen og til slutt må jeg se alt ekstrautstyret. De beste reklamene mener jeg er de med den beste humoren. Dette fordi jeg alltid vil le av dem, og fordi det blir lettere å forstå hva budskapet går ut på. Men ellers har jeg ikke noe imot reklame, bort sett fra at jeg er dr**tt lei alle reklame - pausene som blir vist på TV!

Reklamen jeg skal analysere er reklamen fra Norsk Tipping Lotto som vises på TV. Det er den med telefonsamtalen fra Norsk Tipping som ringer personen som har vunnet. Han tror ikke sine egne ører, og for å høre at han har vunnet igjen og igjen, bruker han innvandrerstemmen sin og ber personen snakke med hele slekta hans, som egentlig bare stemmen til han selv.

Språkbruken i reklamen er to helt forskjellige dialekter. Damens dialekt er fra litt nord i Norge, og mannens stemme er en innvandrer dialekt. Språket er ikke avansert, og det er lett og forstå hva de sier.

Jeg valgte denne reklamen fordi jeg synes den er morsom og budskapet kommer etter hvert klart frem. Det er den beste reklamen fra Norsk Tipping mener jeg, og håper på flere morsomme reklamer i fremtiden:P

onsdag 25. februar 2009

Reklame oppgaver !

Del 1
Hva er reklame?
En reklame er noe som skal få kunder til å kjøpe et produkt. Det skal vise positive sider ved det, og skal være et kommersielt budskap som skal komme ut av en reklame.
Hva kjennetegner reklame?
En reklame er ikke lang, har ofte slagord og er ofte godt bearbeidet.
Hvor møter vi reklame?
Reklame møter vi rett og slett over alt vi både går og er. I media, i byen, blader osv.
Hva gjør at vi påvirkes av reklame?
Vi blir påvirket av fordi den måten den er laget på. Men det ”trikset” grunnleggerne bruker, er å bruke hjelpemidler som vi ikke legger merke til. Som lys og farge blant annet. Reklamen er overalt og den appellerer alltid til oss.
Hvilke reklamer fungerer? Hvorfor?
De beste reklamene er de som vi ser om og om igjen. Vi ser dem over alt og blir til slutt en del av tv-kvelden. Det er ofte de morsomme reklamene som er de beste. De reklamene som er best bearbeidet med mye hjelpemidler og ofte med kjendiser. Da blir budskapet: kjøp disse fotball-skoene, og du blir som David Beckham.
Hvilke reklamer fungerer ikke? Hvorfor? De reklamene som ikke funker, er de som vi ikke liker eller hvor budskapet ikke intereserer oss. Også kan de være de reklamene som reklamerer om ting vi ikke liker.
Nevn/vis eksempler på 2-3 reklamer (filmer, annonser, etc) som dere mener er gode og som selger. Forklar kort hva som gjør disse reklamene gode. (Dersom dere ikke klarer å bli enige i gruppa er det greit at dere kommer med forskjellige svar. Det er ofte jenter og gutter reagerer ulikt på den samme reklamen...)

1. Smash-reklamen


Den er like morsom hver gang, smash smaker så utrolig godt så man får lyst til å kjøpe det med en gang. Det som er bra med reklamen, er at budskapet kommer godt frem; Smash er godt!
2. Dolly-Dimples reklamen
Denne reklamen viser hvordan man kan forandre et uhyggelig måltid til en super rett. Fra å spise fiske-hode til Dolly-pizza, skifter man fort mening.

Virkemidler i Smash-reklamen:
- Gjentakelse blir mye brukt. Eksempel: ”What is this?”
- Humor, morsomt å se hvordan vakten oppfører seg hver gang han ser posen.
- Korte, enkle setninger
- Imperativ,”It’s imposible to just have one”
Virkemidler i Dolly-reklamen:
- Mye humor
- Imperativ
- Plussord

Med tanke på oppgaven hvor vi skulle se hvilke virkemidler Mozell-reklamen har, skjønte jeg ikke alt som stod i teksten…

tirsdag 24. februar 2009

"Mitt Liv Som Hund"



Denne ukens blogglekse gikk ut på å analysere en film. Oppdraget var å analysere filmen vi så på skolen, ”Mitt Liv Som Hund”.
Filmen ble gitt ut i 1985 i Sverige og er regissert av svenske Lasse Hallström. Filmen kommer fra romanen ”Mitt Liv Som Hund”, som er skrevet av Reidar Jönsson. Filmen fikk positiv kritikk fra folket og den har også vunnet en priser, blant annet Academy Awards for beste regi/manus og Golden Globe for beste fremmedspråklige film.
Filmens tema vil jeg påstå er mot og kjærlighet. Men også kontrasten mellom barn og voksne ser man ofte er betydelig for filmen.
"Mitt liv som hund", handler om den lille gutten Ingemar. Sammen med broren sin, bor de alle, inkludert den syke moren som lider av tuberkulose, under samme tak. Faren forlot dem da guttene var små. Etter hvert som dagene går, blir moren dårligere og dårligere. Moren klarer ikke å ta vare på guttene, så de blir sendt hver for seg. Ingemar blir sendt til onkelen sin som bor på Småland. Han trives der og finner seg nye venner. En av vennene er jenta som spiller på samme fotball-laget som Ingemar, nemlig Saga. Ettersom at Ingemar kun skulle tilbringe sommeren hos onkelen, reiser han hjem igjen. Men moren blir enda dårligere og dør tilslutt. Ingemar blir sendt tilbake til sin Onkel på Småland for å bo der. Livet til Ingemar blir tøffere og tøffere. Ting blir mer annerledes enn det det er, og det skjer nye ting i livet hans.
Filmen går i en kronologisk rekkefølge. Det vil si at starten på historien begynner tidsmessig før avslutningen, og at hendelsene blir beskrevet i den rekkefølge de skjedde. Jeg kommer ikke på noe som kan se ut som noe frampek, men man skjønner etter hvert at Ingemar vil leve et lykkelig liv.
Personene i filmen skiller seg fra hverandre pga. deres særpreg. Ingemar er en vanlig gutt, men har det litt vanskeligere hjemme ettersom forholdene hjemme. Onkelen til Ingemar virker som om en hjelp for Ingemar. Etter alle årene han har lidd med mye kjefting og bråk, kommer han til en menneske som kan være til hjelp og som en god venn. Etter som tiden går, blir det noe utvikling i personene. Det er ikke mye jeg kan huske, men det jeg husker er brystene til Saga vokser, og hun liker ikke dette. Hun sier at fotball-karrieren nå vil være slutt, hun spiller tross alt på et gutte-lag. Saga er en gutte-jente. Hun vil helst være en gutt, og misliker livet sitt som jente. Hun viser små følelser, og blir senere glad i Ingemar. Hun vil være mer enn en venn, men Ingemar det motsatte. Saga skjønner det, og de ender opp som gode venner.
Broren til Ingemar er et eksempel på en statisk karakter. Han er en sta og egen person. Et eksempel på dynamisk karakter er Saga. Hun utvikler seg fra å være litt gutte-jente til å være en ”kvinne”. Symbolet på dette er solen hun bruker mot slutten av filmen.
Handlingen foregår i Sverige på 80-tallet, altså i fortid.
Filmen skildrer to sosiale miljøer; Småland som er et sted fylt av innbillinger og forhåpninger og Stockholm som alvorlig og vanskelige forhold. Man får se to forskjellige miljøer, noe som gjør at filmen blir variert på en positiv måte. Man får oppleve Sverige på to måter, og personene er heller ikke de samme fra sted til sted.
Til slutt vil jeg snakke om filmatiske virkemidler. Man ser flere forskjellige måter for hvordan man kan filme, etter som at dette er en hel film må regissøren tenke på ulike metoder, slik at det blir variasjon.
Konklusjonen til slutt er temaet tro og kjærlighet, mens budskapet er at man er åpen for nye utveier og det finnes alltid nye håp.
Min egenvurdering av filmen er at den er helt grei, er ikke en film jeg vil se på fritiden min akkurat, fordi den ikke har de hovedpunktene en film bør ha, som mye action og komedie og en god handling. Denne filmen hadde ikke så mye Hollywood-action i seg som jeg er vandt til å se, men den var morsom og handlingen var ikke så aller verstJ

onsdag 11. februar 2009

Thriller


Thriller av Michael Jackson i 1982, fra albumet Thriller som er av typen pop, og målgruppen for denne sangen er unge. Sangteksten handler om udyr og monstre i form av zombier, det er en fortelling om en skummel natt. Musikkvideoen handler om monstre og Michael Jackson som blir til et monster og skal ta kjæresten. Men det er egentlig bare jenta som forestiller seg at det er det som skjer. Det begynner med at de ser en skummel film, så skal de gå hjem, og det skjer akkurat det samme med dem som det skjer i filmen. Så det er en helhetlig handlingskurve, der klimakset er når jenta nesten blir tatt.
Det er en blanding av en fortellende video og en lyrisk video. Sangen forteller historien, samtidig som de filmer handlingen.
Sangen forteller hva som skjer, mens bildene viser det. Det ble brukt mye fugleperspektiv i filmen, og mye normalperspektiv for å vise de ulike monstrene og dansen deres.
Vi møter gutten og jenta i den første filmen, vi møter Michael Jackson og jenta i musikkvideoen, alle monstrene, og udyr-Jackson. Det er veldig mørkt når monstrene er der, men når monstrene er borte blir det lysere. Det skaper en veldig dyster og mørk stemning.
Jeg ble veldig oppmerksom på at Michael Jackson hadde mørk hud, men også monstrene. Videoen var veldig lang, og den minte meg mer om en kortfilm, enn en musikkvideo. Videoen gjorde at jeg ville vite hvordan det skulle ende. Jeg synte den var veldig lik en klassisk monsterfilm der monsteret kommer fram ved fullmåne.
Det var helt klart på slutten av 80-tallet, det kan man lett se på klærne til Michael Jackson. Teksten og bildene fungerer veldig bra sammen. Det er på grunn av musikkvideoen at Michael Jackson har blitt så kjent som han har blitt. Jeg synes sangen er skikkelig kul, men videoen syns jeg egentlig er litt kjip, akkurat som jeg synes om alle musikkvideoer.

Resymé av intervju med Heidi Linde


Heidi Linde (født 1973 i Kongsvinger) er en norsk forfatter. Hun debuterte som barnebokforfatter i 1998, og har siden skrevet flere barnebøker som er blitt godt mottatt. De er blant annet blitt oversatt til dansk og fransk. I 2002 kom hennes første roman, Under bordet. Linde har også utdanning som manusforfatter fra Den norske filmskolen på Lillehammer, og har skrevet manus for norske kortfilmer.
Gjennom intervjuet blir Heidi spurt om 9 forskjellige ting, men jeg skal ikke snakke om alle, bare skrive et kort referat fra alle.
Hun snakker om hvordan det var å lage manus til filmer. Hva som var positivt og negativt med det, og hva som kunne gjort annerledes. Skolen hun gikk på i Lillehammer var en skole som varte i 3 år. Den hadde 6 forskjellige linjer å velge mellom, og Linde stor trivdes der, selv om det var nokså slitsomt. Livet etter skolen forteller hun som morsomt, slitsomt men allikevel mye jobbing. Det som er så bra med den utdanning Heidi har, er at man kan bo hvor man vil, har ikke noe fast tidspunk å jobbe til og man trenger bare en PC eller bare penn og papir for å overleve. Med tanke på hvis man blir godt betalt, kommer det an på en seg selv hvis man jobber når man har bestemt seg for det og at man er godt disiplinert. Men har man alle disse viktige punktene en manusforfatter, kan man leve godt og tjene en del penger.
Hun sier også litt om hvordan en film skal se ut. Hva som manusforfatterne skal ha med i manuset og hva som skal gjøres videre. Det som kan være et dilemma for forfattere, er å finne ut hvordan karakterene skal se ut. Skal han/hun være stor/liten, tynn/tjukk osv. Det som kan være til hjelp, er å prøve å sette seg et bilde i hode før du skriver det ned, og deretter ser man på forskjellene. Lykkes du med det kan du ta med deg det videre, lykkes du ikke, kan du prøve nye utveier.
Å skrive en spillefilm er noe en hver manusforfatter er god til. Man må tenke på at alle målgruppene skal like den(hvis det er en familiefilm), eller at handlingen må være realistisk med nåtiden. Det tar også lang tid å skrive en spillefilm, så man må fordele jobben utover de målene du har. Det som er den største oppgaven ved manusforfatter er å være tålmodig og ikke gi opp. Særlig når man skal gjør klar manuset så det blir klart til å spilles inn til film. Man må ikke være stresset og tenke at dette funker ikke. For selv de profesjonelle kan også bruke lang tid før det blir et ferdig produkt.

tirsdag 10. februar 2009

Musikkvideo-lekse uke 7


Denne uka skulle vi ha om musikkvideo i lekse. Nok en spennende oppgave, men som også var litt vanskelig.

Musikkvideoen jeg har valgt er fra sangen ”Sweet Child Of Mine” fra albumet Appetite for Destruction (utgitt 21.july 1987) som er laget av Guns N’Roses. Musikkvideoen er en videoe som viser opptreden av sangen, det er med andre ord ingen ”video” som er laget til den. Jeg valgte denne sangen fordi jeg liker sangen godt og analysen av videoen ville ikke være så vanskelig for denne sangen, tenkte jeg. Målgruppen for denne sangen er for alle som liker rock og for de som trives med Guns N’Roses. Sangen passer bedre for den litt eldre målgruppen, ettersom at det er en litt mer ”rocka” sang. Sangen handler om en spesiell jente som blir godt likt. Det kommer med mange gode sider ved henne som for eksempel at hun har så fine øyne og at hun er så pen. Jeg fant ikke hvem som var regissøren av filmen.
Som sagt tidligere er dette en salgs konsert video uten publikum, så det handlingen ingen fysisk handling i videoen. Vi møter hele bandet og artisten er også selvfølgelig involvert. Miljøet i filmen viser hvordan det er å jobbe i band, hvordan lokalene ser ut osv.
Kameravinkelene i videoen brukes på flere måter. Vi ser froskeperspektiv, fugleperspektiv og vanlig sentralperspektiv(normalt).
Min vurdering av filmen er at det er en god film som viser artistene og vi blir bedre kjent med hvordan de spiller sammen og hvordan utstyret ser ut.

Filmen kunne pga. tekniske feil ikke legges ut på bloggen, men HER har du linken.

tirsdag 3. februar 2009

Musikk analyse

Jeg liker mye god musikk. Jeg liker ikke voldsom rock og mer voldsomme sjangre. Når jeg hører en sang jeg liker, så har melodien mye å gjøre, men selvfølgelig også teksten. Men jeg liker bedre en sang med god melodi enn en sang med god tekst. Sangen jeg har valgt er en av de jeg liker best og er laget av Katy Perry. Det er en ganske ny sang med mye futt. Den kommer fra albumet "Ur So Gay". Jepp, det er "Hot 'N Cold". Link til sangen har du HER. Jeg har personlig ingen favoritt sang, men har forskjellige favoritt sanger. Den sangen jeg har valgt er blant de "heldige". Jeg valgte denne fremfor de andre egentlig fordi den er litt letter å forstå. Hensikten kommer bedre frem i sangen og teksten er ikke så avansert.


Hot 'N Cold er en sang jeg kommer i godt humør med og får lyst til å ”tricke” til eller å feste til :P Teksten passer veldig bra til melodien og når du først har fått den på hjernen, blir den ikke borte! Sangen handler om et kjæreste par som skal gifte seg. Først spør presten om jenta vil gifte seg med mannen, og hun svarer ja. Også spør han gutten m han vil gifte seg med henne. Han tenker seg først litt om og ser dypt inn i øynene hennes. Han snur seg ut mot salen og ser mot familien og vennene deres. Han svarer ikke og det er da sangen begynner. Katy Perry starter sangen med å si at "You changes your mind, like a girl change her clothes" Da løper han spurtende ut gjennom kirka, og hun følger etter. Hun mener altså at han har ombestemt seg, og vil ikke gifte seg lenger. Sangen handler videre om hvor irritert hun blir, og hun sier forskjellige ting om det som skulle bli ekteskapet deres. Stemning i sangen er først veldig glad og fin, man ser at to unge personer skal gifte seg, men så blir stemningen til trist og overraskende fordi man tror at han skal svare nei. Men når selve sangen er over, ser man at han svarer ja, og da blir stemningen mye glad. Teksten gir uttrykk for at man kan alltids skifte mening, men man kan få konsekvenser av det. Og alle blir mye mer happy når man holder det man lover.

Teksten inneholder en del virkemidler, jeg skal ikke ramse opp alle, men tar opp noen. Overskriften har en kontrast som heter ”varm og kald”. Artisten bruker mange metaforer og har også noen kontraster i teksten også. Sammenhengen mellom teksten og sangen passer godt sammen. Sangen starter rolig med ikke så altfor brutal tekst også går den gradvis oppover gjennom teksten. Jeg vil ikke påstå at sangen kritisere samfunnet, men den kommer med en del synspunkter på at når man har gjort noe uforutsigbart, kommer det alltid reaksjoner fra andre.

Brasil-Norge


Gruppe: Jens, Robin, Morgan, Håvard og Synne
Brasil-Norge, et dikt av Lars Saabye Christensen.
Diktet Brasil-Norge drøfter ulikheter mellom Brasil og Norge. Det sammenligner også blant annet naturfenomener. Diktet er en del av diktsamlingen ”Pasninger” som ble gitt ut av Lars Saabye Christensen i 1998. Som nevnt tidligere så er motivet, kort sagt, forskjeller og sammenligninger mellom Norge og Brasil. Handlingen tar for seg hvor vakkert Brasil er sammenlignet med Norge, helt til det kommer til et vendepunkt hvor Norge blir omtalt som vakkert. Teama i diktet må være VM i 98 da Norge slo Brasil i fotball.
Diktet er bygd opp med usymmetriske strofer. I midten er det en strofe på 3 verselinjer. Over er det en lang strofe på 10 verselinjer, og under er det 3 strofer som til sammen har 10 verselinjer. Dette er kanskje en bevisst måte å skape en spesiell struktur på. Dette er også det eneste mønsteret vi finner i diktstrukturen, men i innholdsmessig danner sammenlikningene mellom Norge og Brasil et mønster. Diktet har ikke enderim. Sammen med de asymmetriske strofene, gjør det at diktet får en rotete struktur, og en rytme det er vanskelig å følge. Hva forfatteren har ønsket med å skrive på den måten er ikke så veldig lett å forstå.
Diktet har relativt få ord i hver setning som gir en god flyt. Motivet kommer ikke like klart fram, fordi det er få ord, noe som gjør det mer upressist, og det er ikke lett å skjønne at diktet har handler om fotball. Diktet har derimot mange setninger som starter med samme ord, som for eksempel ”Hvis Norge er…”, og ”… er Brasil…” Dette brukes store deler i begynnelsen, mens det ikke er mye gjentakelse mot slutten av diktet. Det er mange ufullstendige setninger som blir brukt i diktet. Det er ikke mye prosa i diktet, men veldig mange korte setninger. Forfatteren bruker mye metaforer som gjør teksten litt morsom.
Selve tittelen ”Brasil-Norge” kan være en kontrast: Et land i nord med snø og kulde og Brasil som er et land i sør med sommer og sol. Det først avsnittet inneholder noen få kontraster:

”Hvis Norge er lårhøner
er Brasil flytende muskler
Hvis Norge er en gjedde på grunna i
indre Østfold
er Brasil en vakende piraja under den finmaskete himmelen over Rio
hvis Norge er granlegger i den dypeste snø
er Brasil palmekroner i silende sol
nå er det nordlys i Sør-Amerika
og det snør på Copacabana”

Alt dette kan ikke oppfattes som kontraster, men meningen med kontraster er at det skal være to motsetninger, og det finnes her i diktet.

Diktet har også en del språklige bilder. Metaforer blir veldig brukt mye; som for eksempel: Hvis Norge er våt sement, er Brasil en syngende elv. Det betyr kanskje at dersom Norge er våt og hardt, er Brasil lykkelig og glad. Hele diktet er en sammenlikning, så det er et punkt som blir sterkt brukt og det er også hoved-kjennetegnet til diktet. Copacabana kan være et symbol på at det er fest og god stemning. Diktet er skrevet etter kampen mellom Norge og Brasil, altså en allusjon.

Hvis Norge er våt sement
er Brasil en syngende elv

Denne kan delen av diktet hentyde til at Brasils fotball som oftest er veldig god. De holder høyt tempo og fotball stilen deres blir ofte beskrevet som "lekende". Norge derimot har en tregere stil og de er ikke kjempegode. Sammenlikningen mellom sement og vann passer derfor godt til sammenlikningen om Norge og Brasil.

hvis Norge er lårhøner
er Brasil flytende muskler

Her sammenliknes også fotballegenskapene til de to landslagene. Lårhøner viser enda en gang til de mindre gode fotballegenskapene til Norge, mens flytende muskler viser til de gode egenskapene til Brasil

hvis Norge er en gjedde på grunna i
indre Østfold
er Brasil en vakende piraja
under den finmaskete himmelen over Rio
hvis Norge er granlegger i den dypeste snø
er Brasil palmekroner i silende sol

Enda en gang sammenliknes Norges egenskaper med mer "negative" ting og Brasil sammenliknes med mer "positive" ting.

Gjedde og piraja er begge rovfisker, men piraja er den fisken som har det verste ryktet. Gjedda derimot har ikke et like dårlig rykte, men den kan være minst like "skummel" som en piraja. Dette kan vise til at i fortballkampen mellom Norge og Brasil, så var det Brasil som hadde det "fryktinngytende" ryktet, mens Norge var de som faktisk slo til.

og så skjer det likevel:
den norske skogen reiser seg
og sprenger tregrensene

den stiger langs sine stammer
rister sine røtter løs
og legger et helt kontinent
i kram skygge

Her skjønner vi at noe nytt begynner å skje "skogene reiser seg og sprenger tregrensende" kan forbindes med at noe helt uventet holder på å skje.


nå er det nordlys i Sør-Amerika
og det snør på Copacabana
i Stryn gror palmene inn i månen
og det regner kaffe resten av natta

og karnevalet går med
pæler

Her ser vi at alt har snudd. Alt er omvendt av slik det pleier, noe som kan peke på at Norge har vunnet. At det er nordlys i Sør-Amerika og at det snør i Copacabana, kan hinte til at Norge har vunnet og snøen og nordlyset er der for å minne Brasil på hvem som vant.

Temaet i dette diktet er fotballkampen der Norge knuste Brasil. Budskapet i diktet kan være at selv et lite land som Norge kan slå fotballkjempen Brasil, alt blir ikke slik vi tror at det skal bli.

onsdag 28. januar 2009

The challenge

Thank you Morten!;)

Vell, her er 7 svært nyttige ting om Morgan.

1) Moren min er fransk og faren min kommer langt fra nord i Norge.
2)Jeg fikk skulderen ut av ledd ved å stupe i havet:S :P
3)Jeg har vært klubbmester i langrenn
4)Jeg spiller fotball på klodens råeste lag, nemlig Jutul Junior:D
5)Jeg har tatt backflip på hoppesko!
6)Jeg har tatt dobbel-salto på trampolinen :D
7) Har fullført Birkebeiner løpet på 3 timer og 58 min

Så godt , så enkelt

Dikt oppgaver


1)
Det diktet folket har kåret til å være det beste er "Du må ikke sove" av Arnulf Øverland. Videre på pallen kom Halldis Moren Vesaas med diktet «Ord over grind» og på 3. plass «Det er den draumen» av Olav H. Hauge. Diktene er nokså lange, spesielt "du må ikke sove, og har eksistert over lengre tid. Etterfølgerne på topp 10 lista er også gamle dikt som har vært populære å lese blant den norske befolkningen. Forfatterne bruker flere ulike kjennetegn som vi i moderne tid ikke er så vandt med eller som vi ikke bruker lenger.
2)
Jeg vil tørre å påstå at de gamle diktene er en del bedre enn de nye. Forfatterne fra 1900 -tallet har kanskje hatt mer erfaring og vet hvordan man et bra dikt skal se ut. De gamle diktene har fått "comeback", akkurat som de gamle bilene. En annen grunn er at menneskene i dag liker dikt som har moral, altså dikt som handler om noe.
3)
Hånd, fugl og tre. Disse 3 ordene blir brukt om og om igjen, og siden dikt-sjangeren skal være en fri sjanger å skrive, er det rart at disse 3 ordene blir så mye brukt.
4)
Alle diktene retter fokus mot krig og rettferdighet. Hitler er også involvert. "Det er den draumen" handler om at forskjellige elementer skal åpne seg og at verden skal bli mer fri enn det den er. "Ord over grind" handler om samme tema, det å leve og om døden.”Du må ikke sove” handler om 2. Verdenskrig og mennesker som dør og ble straffet av Hitler. Jeg likte ”Du må ikke sove” best fordi det var det diktet jeg klarte best å lese og skjønte best. Men de to andre var og klart gode dikt.

fredag 23. januar 2009

Lyrikk :S

Ordet lyrikk kommer fra det greske ordet lyra. I antikken var lyrikk sang til lyrespill.
Lyrikk er en av de tre skjønnlitterære hovedsjangrene etter epikk og drama.
Lyriske sjangre finnes det flere av. For eksempel Joik har vel vært mere utbredt i Skandinavia, enn andre steder.
Ordene poesi og lyrikk brukes ofte nærmest synonymt og peker til alt som har med diktning å gjøre. Men ofte blir det gjort et skille mellom poesi som et kjennemerke på alt som er dikterisk, og lyrikk som et ord for at innholdet handler om følelser og øyeblikkets stemning.
Jeg har så vidt vært innom lyrikk på ungdomskolen, så dette er ganske nytt for meg. Jeg tror personlig at dette ikke vil være det beste innen faget norsk, men vi må uansett igjennom det. Det kan være vanskelig å lage dikt som læreren skal like. Med tanke på kjennetegn osv. Men ”livet er urettferdig” forsvarer lærerne seg med når vi spør om hvorfor vi i all verden skal ha om lyrikk på skolen når vi aldri vil ha nytte av det i senere liv.


Blåmann av Åsmund Olavsson Vinje er diktet jeg har valgt. Dette fordi diktet har blitt fortalt til meg før jeg skulle legge med da jeg var liten. Det var ofte pappa som fortalte det til meg, kanskje fordi bestemoren min startet med å si det til pappa før han skulle legge seg da han var liten. Det er en slags tradisjon:)


Åsmund Olavsson Vinje ble født 6.april 1818 i Vinje i Telemark. Han var en norsk journalist og forfatter. Åsmund var en av de første som aktivt tok i bruk det norske landsmålet som Ivar Åsen hadde utviklet. Han var også den første som nynorsk skriftspråk gjennomgående også i prosa. Aasmund Olavsson Vinje var eldste barn av Olav Aasmundson og Thorbjørg Gjermundsdatter. Da han var rundt seks år gammel, flyttet den lille familien til «Plassen» eller «Plassevja», en husmannsplass under gården Vinje som faren Olav Aasmundson tidligere hadde ryddet. Aasmund Olavsson Vinje vokste opp på Plassen under ringe materielle levekår, men om armoden tidvis var stor, var det likefullt et hjem der litteratur og kultur var høyt verdsatt. Aasmund O. Vinje lærte å lese omtrent ni år gammel og fikk tidlig sansen for lesning i videre forstand.
Vinje døde 30.juli 1870 på Hadeland, ikke så langt rfaHønefoss.

Diktet lyder som følger:

Blåmann, Blåmann, bukken min,tenk på vesle guten din!Bjørnen med sin lodne fellkan deg taka seint i kveld.
Gamle Lykle, moder di,seint kom heim med bjølla si.Så ikring seg ho mund' sjåliksom der var fare på.
Det såg ut som der var naud,kanskje no du ligger daud.Tidt du dansa kringom meg,mangt eg rødde då med deg.
Når eg låg som blind og dauv,grov du på meg med di klauv;ja, du ville vekkja megopp til leiken din med deg.
Du var sprek og glad og god,all mi ros du vel forstod.Tidt du veit eg sa til deg:"Han veit meir enn mata seg."
Blåmann, Blåmann, svar meg no,mekra med ditt kjende ljod!Ikkje enno, Blåmann min,må du døy frå guten din.

Diktet har etter min erfaring blitt en slags god natta sang. Det er litt komplisert å forstå hva det handler om, men jeg tror det er at Blåmann har hatt en lang dag og skal snart sove. Blåmannen er en geit.

Det er ganske vansklig å finne ut hva budskapet til Vinje er, men jeg tror det er at elle som lever på denne jord skal har rett til å sove trygt og leve godt.

onsdag 14. januar 2009

Digitale fortellinger


Denne type oppgave skilte seg klart ut fra andre oppgaver vi har hatt. Var både lærerikt og spennende å jobbe med denne nye metoden. Personlig hadde jeg litt problemer med å forstå hva vi i utgangspunkt skulle, men det lettet seg opp til slutt. Etter å ha sett på framføringene, skjønte jeg at jeg hadde laget en ganske så annerledes fortelling. Men jeg våget å skille meg ut, akkurat som temaet jeg valgte:P Måten jeg jobbet på var å finne en sang jeg kunne bruke, også finne bilder som jeg kunne flette inn i power pointen. Bildene var bilder av folk eller ting som skilte seg ut fra andre. Bildene passet bra og var morsomme. Problemet jeg hadde, var at jeg ikke helt forstod oppgaven. Ettersom at jeg var borte den dagen photostory ble gjennomgått på skolen, var jeg litt på villspor. Men til slutt oppdaget jeg at jeg ikke var den eneste som ikke hadde gjort det på min måte. Så det var ikke så ille å vise den fram… I helhet ble produktet ganske bra, det tekniske gikk som det skulle og musikken dundret i auditoriumet. Det jeg skulle forandret, ville vært å utfylle kommentarer i filmen enn det som var, og kanskje fått budskapet frem på en bedre måte.
Bilde: portal.no