onsdag 28. januar 2009

Dikt oppgaver


1)
Det diktet folket har kåret til å være det beste er "Du må ikke sove" av Arnulf Øverland. Videre på pallen kom Halldis Moren Vesaas med diktet «Ord over grind» og på 3. plass «Det er den draumen» av Olav H. Hauge. Diktene er nokså lange, spesielt "du må ikke sove, og har eksistert over lengre tid. Etterfølgerne på topp 10 lista er også gamle dikt som har vært populære å lese blant den norske befolkningen. Forfatterne bruker flere ulike kjennetegn som vi i moderne tid ikke er så vandt med eller som vi ikke bruker lenger.
2)
Jeg vil tørre å påstå at de gamle diktene er en del bedre enn de nye. Forfatterne fra 1900 -tallet har kanskje hatt mer erfaring og vet hvordan man et bra dikt skal se ut. De gamle diktene har fått "comeback", akkurat som de gamle bilene. En annen grunn er at menneskene i dag liker dikt som har moral, altså dikt som handler om noe.
3)
Hånd, fugl og tre. Disse 3 ordene blir brukt om og om igjen, og siden dikt-sjangeren skal være en fri sjanger å skrive, er det rart at disse 3 ordene blir så mye brukt.
4)
Alle diktene retter fokus mot krig og rettferdighet. Hitler er også involvert. "Det er den draumen" handler om at forskjellige elementer skal åpne seg og at verden skal bli mer fri enn det den er. "Ord over grind" handler om samme tema, det å leve og om døden.”Du må ikke sove” handler om 2. Verdenskrig og mennesker som dør og ble straffet av Hitler. Jeg likte ”Du må ikke sove” best fordi det var det diktet jeg klarte best å lese og skjønte best. Men de to andre var og klart gode dikt.

Ingen kommentarer: